Beatles-Tour i Hamburg: Med charme, sang og ukulele

John Lennon .. eller hvem det er? .. her i døråbningen på en “hemmelig” adresse i Hamborg, præcis hvor foto´et til Lennon´s solo-album fra 1975, Rock´n´Roll, blev skudt.

Hempel´s Beatles Tour, Hamburg, 10/11-2018 *****/*

En weekend-sviptur til den driftige og ny-hippe tyske 1,8 millionby – som vi drøner rask forbi, når vi tager på bilferie til lunere destinationer i Frankrig og Italien. Havnebyen er blevet et populært weekend-turistmål blandt danskere. Rimeligt nok. Hamborg er tæt på, fem timer i bil fra Holbæk til byens centrum, og der er shoppe- og kulturtilbud som kan tilfredsstille de fleste.

For mit vedkommende stod en guidet tur i unge Die Beatles fodspor i de tidlige 60´ere øverst på to do-listen. Der er flere af slagsen, men det skulle være den ægte vare, den blandt hard core Beatles-fans verdensberømte, ukulele-spillende og syngende Stefanie Hempel´s Beatles Tour. Gennem mere end en halv snes år har den været en turist-attraktion for byen, hvor Liverpool-drengene lærte det musikalske håndværk på den hårde måde. Og hvor de lagde fundamentet til det der siden fulgte.

Historien kort: Da den 20-årige Beatles-kæmpefan Stefanie Hempel i 1998 kom fra det tidligere Østtyskland til Hamborg for at studere musik, erfarede hun til sin overraskelse, at der ikke fandtes en guidet tur i Beatles fodspor, dvs. hvor de optrådte, hvor de overnattede, boede, holdt til, fik syet deres scenetøj og hvor der i det hele taget knytter sig historier og anekdoter til gruppens ophold i årene 1960-1962. Så ideen om selv at lave en fan-/turisttur til de legendariske spillesteder i byen lå lige for.

Her kender de Stefanie fra utallige besøg: På Beatles sidste tur til Hamborg (efteråret 1962) boede de på dette hotel, som angiveligt ser ud præcis som det gjorde dengang…

I alt havde The Beatles i omegnen af 300 spille-jobs i små, tilrøgede lokaler som Kaiserkeller, Indra og ikke mindst, selvfølgelig, den berømte Star Club, hvor gruppen havde to langvarige engagementer i foråret og efteråret 1962. Star Club åbnede i april 1962 og lukkede nytåraften 1969. Senere, 1987, brændte bygningen ned. Nu står der i baggården hvor Star Club en gang havde adresse en stor sort mindetavle med navne på de største navne, der nåede at optræde på det legendariske spillested.

Stefanie Hempel vidste meget mere om The Beatles end de fleste, da hun kom til Hamborg. Alligevel opsøgte hun kilder fra datidens musikmiljø, lavede interviews og foretog omfattende research, inden hun formede og i 2006 realiserede konceptet bag den cirka tre timer lange tur i Beatles´ fodspor.

Konceptet, Hempel´s Beatles-Tour, blev en succes fra starten. Den gennemføres stadig (2019) hver lørdag eftermiddag det meste af året og samler til “udsolgt”, op til 30 personer, på hver eneste tur.

På hovedparten af de vel 10-12 stoppesteder undervejs på vores let regnfulde gåtur rundt i Hamborgs farverige kvarter omkring Reeperbahn i bydelen St. Pauli gav fr. Hempel, udover historier og anekdoter om Beatles (på tysk og engelsk), et klassisk Beatles-nummer på sin ukulele.

Hele den spændende, hyggelige, informative tur gennem Hamborgs mest berømte by-kvarterer blev afsluttet med en mini-koncert fra en intim-scene i en cafe, hvor der også er indrettet et lille museum med fotos og rekvisitter fra Beatles-tiden. Her gav vores vidende, charmerende, musikalske og velsyngende guide os, turdeltagerne, fem gode sange fra Beatles-kataloget til farvel-og-tak-for-idag.

Det hele sluttede med Stefanie Hempels mini-koncert fra intim-scenen i cafe´en, hvor der også er indrettet et lille Beatles-museum.

Selv så mange tak, vil jeg tilføje – også på fruens vegne. Vi var glade for turen og købte et signeret eksemplar af Stefanie Hempel´s egenproducerede CD med den passende titel Why Don´t We  Do It In the Road … inden vi fløjtende og nynnende listede ud på Reeperbahn og hjemad mod vores hotel gennem det allerede på det tidspunkt, tidligt fredag aften, levende og travle luderkvarter…

tjek selv: www.hempels-musictour.de

HAMBURG, Cotton Club: Fredag aften i en tætpakket jazz-/bluesklub. Gennemført 50´er rock´n´roll leveret af seniorbandet Franny and the Fireballs. De kunne deres ting.

Udgivet i Hist & Her, Set & Hørt.