Så blev valget nemmere at forstå: Weekend hos Jonas i smukke Bergen

Bergen, 02-04/11-2019: Hvad jeg vidste om Bergen, inden vores første besøg? Hmmm, Norges næststørste by, placeret mellem høje fjelde et sted på vestkysten, ud for Oslo cirka, hvor det regner – vist endda pisser ned – stort set året rundt. Ikke kendt for noget specielt andet end lige netop det med vejret. Dét vidste jeg, og ikke så meget andet, om det sted på Jorden, hvor Jonas ville bosætte sig fra august 2019 og mindst et par år frem – for at studere kunst på byens nye, moderne og veludstyrede akademi.

Jonas havde også besøgt, og var blevet optaget, på kunstakademiet i Amsterdam. Flot, synes vi. Men han valgte altså Bergen, hvor han havde været igennem samme optagelsesprocedure med vurdering af egne værker og interview. Bergen … ?

Jonas foran hovedindgangen til sin arbejdsplads – Kunstakademiet i Bergen, som blev indviet i 2016.

Nu har vi – Karen og jeg – været der, set byen fra toppen af to af de syv fjelde, der omkranser byen, og vandret rundt i gaderne uden at blive ramt af så meget som en dråbe generende regn. Indrømmet: Vores søns valg af studieby blev noget nemmere at forstå, da vi havde besøgt den og set faciliteterne på akademiet.

Jonas viste os rundt på Kunstakademiet (tidligere: Universitetet i Bergen, Fakultet for kunst, musikk og design) en stille søndag formiddag. Alle studerende kan lukke sig ind og arbejde på de værksteder, de er tilknyttet, lige så meget, og lige så længe, de vil.

På trykkeri-værkstedet hilste vi på midaldrende Odd, underviser og ansvarlig “værkstedsmester”, som Jonas har fået etableret et rigtig godt forhold til. Odd brugte fridagen til at arbejde på sine egne kunstværker, som snart skulle udstilles. Han roste Jonas som en ambitiøs og flittig studerende. Hyggelig fyr. Stolte forældre.

Bergen har årligt i gennemsnit 213 døgn med nedbør

Over sådan en november-weekend med frostklar solskin og stort set vindstille præsenterede Bergen sig som en særdeles smukt beliggende havne-, universitets- og kulturby. Ren og pæn. Hyggelig, men med masser af cafe´er, sportsbarer og (andre) spisesteder. Bergen har 272.000 indbyggere og omtales som Vestlandets hovedstad. Og så er der det med regnen. Den er go´ nok. Bergen har årligt i gennemsnit 213 døgn med nedbør. I 2007 regnede det i 84 døgn i træk. Det er da noget.

Bergen kan i ungdommelig stil og stemning minde lidt om Århus (cirka 320.000 indbyggere) og sikkert mange andre mellemstore uddannelses-byer. Bortset fra indbyggernes påklædning. I Bergen og vist også i resten af Norge skal man lede grundigt efter nordmænd der ikke er klædt i sæson-fornuftigt sports- og fritidstøj af god kvalitet.

2223 kilometer t/r fra Holbæk til Bergen i selskab med “Brobyggerne”

Vi havde vintertøj, bøger og våde og tørre goodies af forskellig slags med til Jonas. Derfor kørte vi de 1171 km fra Holbæk til Bergen over Malmø, Gøteborg, Oslo og med overnatning i Gol efter godt 14 timers problemfri kørsel. På diesel. Sssshhh…

Hjemturen – alternativ, helt anderledes men lige så vanvittig smuk fjeldrute mellem Bergen og Gol – klarede vi fint uden overnatning. På både ud- og hjemturen hørte vi hele første bind Jan Guillou´s romanserie om 1900-tallet, “Brobyggerne”, fremragende indlæst af Paul Becker. Dén historie (og dén stemme) var vores gode selskab i bilen i samlet 20 timer og 36 minutter.

Triptælleren viste 2223 kilometer, da vi lidt over midnat tirsdag ramte Skrænten 48.

Alle studerende har deres egen lille arbejdsplads på akademiet. Sådan her har Jonas indrettet sin.

Udgivet i Hist & Her, Privat, Privat.