Intim blues for 17-18 stykker: Mesterlige Lothar & Nande i Svanekegården

5/7-2021: Lothar og Nande, Kulturhus Svanekegården, Bornholm ****

Vel ankommet til første feriedag på Bornholms smukke nordøstkyst tjekkede vi, Karen og jeg, som sædvanlig muligheder for at hørte noget live musik. Faldt over en omtale af aftenens arrangement i Kulturhus Svaneke:

“Humoristisk historiefortælling og mesterlig blues, spillet med hjerte og virtuositet. Peter Nande og Tim Lothar er ikke bare fremragende musikere hver for sig – sammen kan de endnu mere: Armeret med guitar, dobro, mundharpe, jug, vaskebaljebas, jew-harp, kufferttrommer m.m. – samt to stærke vokaler, tager de publikum med på en rejse i de mere obskure gamle bluessange. Det er bestemt ikke kedeligt, og deres spilleglæde er smittende.”

Yes, det lød lovende til en mandag aften. Men hvad var det for et spillested? Og var der billetter? Vi havde tid og kørte til Svaneke, fandt kulturhuset, åbent, hyggeligt, men tomt for besøgende. Ekspedienten i stedets kunst- og souvenirbutik kunne bekræfte, at der var billetter til arrangementet. Vi blev skrevet op. Kunne bare komme lidt før koncerten begyndte.

Med corarestriktioner var der plads til 50 siddende gæster i Svanekegårdens lille koncertsal. Vi var dog kun 18 tilhørere i lokalet, inkl. en ung kvinde/pige som var optaget af sin mobiltelefon uden at lade sig det mindste forstyrre af musikken og snakken fra de to scenen.

CD´en Walk Right In er fra 2016. Den er optaget live i Mik Schacks stue. Lyden er fin. Værten medvirker på vaskebræt m.m.

Jeg havde aldrig hørt (om) Lothar og Nande før. Eller måske har jeg bare glemt det. Alderens nådesløse spor. Men de var præcis så dygtige, hyggelige og underholdende som beskrevet i omtalen af arrangementet.

I pausen mellem de to sæt købte jeg en af deres medbragte cd´er og fik jeg en lille snak med guitaristen Tim Lothar. Han var oprindeligt trommeslager og en del af den legendariske Aarhus-scene i 70´erne, indtil han blev fascineret af navne som Robert Johnson, Sleepy John Estes, Charley Patton og flere andre fra bluesmusikkens første år, perioden 1930-50,  solgte trommerne, købte en god, brugt begynder-guitar (som han stadig bruger) – og gik i gang. Læste og øvede, læste og øvede.

Nu er han en genre-mester på sit instrument. Og en glimrende sanger, i øvrigt, selv om hans multi-instrument (?) spillende makker, Peter Nande, helt klart er den markante blues-stemme i duoen.

Som Karen og jeg (under vores USA-sydtur i 2019) har Tim Lothar også besøgt bluesstaterne i USA. Vi udvekslede hurtige minder og erindringer fra bl.a. mødet med Robert Johnsons grav og bluesbyen Clarksdale med Museum of Blues og ikke mindst det legendariske spillested Ground Zero Blues Club, som har skuespilleren Morgan Freeman som medejer.

Vi snakkede også lidt Tønder Festival. Jeg synes, at Lothar og Nande passer perfekt til lige netop den festival. Lothar fortalte, at de faktisk havde spillet der for flere år siden. Lad os få dem tilbage. Det giver god mening, at en Tønder Festival med mottoet Hand Made Music medvirker til at holde turne-liv i et par ferme spillemænd og lune personligheder som Tim Lothar og Peter Nande.

Peter Nande blev Årets Danske Blues Navn i 2007, Tim Lothar i 2008. Duoen blev nomineret til Årets Nye Folk Navn ved Danish Music Awards i 2010.

 

 

Udgivet i Koncerter, Set & Hørt.