Danmarks Kedeligste, solo med guitar: Men sjov er han … også

12/12-2019 i Kulturbiografen, Holbæk: Steffen Brandt m. Anne Hjort ***/***

En gang i TV2´s storhedstid havde Steffen Brandt og hans jævnaldrende medspillemænd fra Århus a´ selvironisk overskud til at betegne sig selv som Danmarks Kedeligste Orkester. Det var det selvfølgelig ikke, og da slet ikke dengang i -80´erne, hvor Steffen Brandt skrev så rammende om tidens kvinder og hr. og fru Danmark, så et aldersspredt publikum i fyldte sportshaller overalt i landet kunne blinke indforstået til hinanden. Og synge med. For fulde oktaner.

Steffen Brandt og Anne Hjort med hver sin danskvand imellem sig – på gulvet foran det store lærred i Kulturbiografens Sal 1.

Alligevel: Den selvudnævnte titel gav jo egentlig meget god mening. Fire stillestående mænd, klædt i sort, incl. rullekravesweater. Danmarks Kedeligste Orkester. Yes, yes – der var/er sgutte meget kliche-rock-spræl over de kejtede århusianere. Til gengæld er der så meget andet. Musikalitet. Charme. Og så er det bare sjovere at kalde sig selv Danmarks Kedeligste i stedet for det mere retvisende Danmarks Sjoveste Orkester.

Sjovt – på en syret måde – var det til gengæld, at det småsøvnige, teater-høflige Holbæk-publikum i Kulturbiografens udsolgte Sal 1 var så trægt at trække op til noget der kunne tage sig ud som ægte begejstring på denne grå, våde, torsdag aften i december.

Ikke at det tilsyneladende påvirkede Steffen Brandt i nævneværdig grad. Han tog kampen med publikum med vanlig tilbagelænet lune. Og vandt. Selvfølgelig.

Jeg tror ærlig talt, Steffen Brandt har moret sig over publikum hele vejen hjem til Århus. Han sagde det på sin egen måde, da han meget hurtigt lod sig klappe ind til aftenens ekstranummer: “Tak, tak. Tusind tak. Som Anne lige sagde til mig: Vi har da sjældent oplevet noget lignende …”

Steffen Brandt havde kun sin akustiske guitar, sort selvfølgelig, og (kor-)sangeren Anne Hjort til at hjælpe sig gennem aftenens optræden på gulvet foran det store filmlærred i Kulturbiografens Sal 1. Vi fik akustiske versioner af en snes af de mest skattede numre fra TV2´s omfattende bagkatalog. Plus et par hitnumre, som Steffen Brandt har skrevet tekster til: “Efterår”, “Ind til dig igen” og et par stykker til.

Sikker plads på A-holdet

Steffen Brandt har i min bog en sikker plads på A-holdet blandt sin (og min) generations bedste danske sangskrivere. Og det er hverken på grund af hans begrænsede sangstemme eller hans endnu mere begrænsede akustiske guitarspil, der kun lige rækker, når han optræder solo.

Som de andre på det stadig aktive, veletablerede, langtidsholdbare seniorhold – Sebastian, Allan Olsen, Michael Falch, Johnny Madsen, Poul Krebs, Anne Linnet, Lars Lilholdt – optræder Steffen Brandt både solo og med band. Og som de alle de nævnte er han bedst med band. Præcis som de to største fra generationen: Kim Larsen og C.V. Jørgensen.

Men, okay, i modsætning til salgstal kan den slags jo diskuteres. Som form og indhold. Smag og behag.

 

 

Udgivet i Koncerter, Set & Hørt.